Blomkålsgratin

Blomkålsgratin

Share with:


Jeg er gået lidt i gemmerne, og har fundet nogle opskrifter frem, som for mig både er oldschool, retro og gammelt guld. Én af disse opskrifter er på denne blomkålsgratin, som jeg skal være ærlig og sige, at jeg har haft et anstrengt forhold til – altså til gratinen. Jeg tror at jeg i mange år har forbundet den med kogte gulerødder og ærter, som jeg er ret sikker på min mor brugte deri. Jeg har aldrig brudt mig om kogte gulerødder og kan den dag idag stadig ikke fordrage dem.
Denne blomkålsgratin har dog formået at omvende mig igen og jeg elsker bare denne ret. Jeg serverede en kogt skinke til gratinen og gav retten et drys forårsløg.

Blomkålsgratin

(4 pers.)

1 blomkål

50 gram smør
1 dl mel
3 dl mælk
4 æg
Salt
Peber

1 fad smurt med smør og drysset med rasp

Start med at rengøre blomkålen og dele den i mindre buketter. Kog blomkålen i letsaltet vand i 5 minutter og hæld vandet fra.

Start med at dele de 4 æg i hvider og blommer. Hviderne piskes meget stive. Smelt smørret i en gryde og rør melet i til en ret fast smørbolle. Tilsæt så 1 dl mælk og pisk den så godt ud som du kan. Derefter 1 dl mere og pisk igen den så godt ud som du kan, for opbagningen er ret sej. Tilsæt så den sidste dl mælk og pisk massen jævn og uden klumper. På dette stadie er opbagningen meget tyk og sej. Tag gryden af varmen og lad det køle lidt af – ca. 5 minutter.

Pisk nu æggeblommerne i opbagningen, ét ad gangen og pisk omhyggeligt imellem hver æggeblomme. Til sidst har du en meget cremet, tyk og gullig sauce. Smag til med salt og peber. Den må godt være godt saltet da den skal blandes med den kogte blomkål. 

Vend nu de stiftpiskede æggeblommer i saucen. Start med 1/3 som du bare rører i med god kraft. De sidste 2/3 vendes og foldes forsigtigt i, for ikke at slå al luften ud af hviderne. Når du har en jævn, luftig sauce smages den evt. til med mere salt og peber.

Vend forsigtigt blomkålsbuketterne i gratindejen og fordel blandingen i det smurte fad. Bag gratinen i en forvarmet ovn ved 180 grader (varmluft) i 50-60 minutter.

Når gratinen er færdig, skal den serveres med det samme, da den efterhånden falder sammen når den kommer ud af ovnen. 

TIP! Skulle der være en rest, smager den skønt kold, som tilbehør til et stykke rugbrød med pålæg.

Blomkålsgratin


1 thought on “Blomkålsgratin”

  • Da jeg aldrig har kunnet lide overkogte grøntsager, tænkte jeg, at det slet ikke er nødvendigt at koge grøntsagerne til en gratin, da den bager ca. en time i ovnen.
    Dog strør jeg rasp og lægger smørklatter på til sidst; det giver en dejlig sprød overflade som på siderne. Sådan har jeg lavet grøntsagsgratin i over 50 år til alles tilfredshed. Jeg spiser den kun med rørt smør og en skive rugbrød, men når min søn er på besøg, vil han gerne have en skive kogt skinke og en stærk tomatsovs med chili – det får han så, for han er helt vild med blomkålsgratin.
    Elsebeth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *