Blommekage med hjemmelavet kagerasp
Jeg havde i weekenden fornøjelsen af, at være med på høstmarkedet på Ausumgaard. Det var en rigtig hyggelig dag med dejligt vejr, dejlig mad og søde mennesker som kiggede forbi min stand til smagsprøver og en sludder omkring råvarer og madtraditioner.
Jeg havde bl.a. bagt fuldkornskiks og lavet blommekage med hjemmelavet kagerasp og opskriften på blommekagen får i her.
Blommekagen her er inspireret af en gammeldags æblekage, lavet som min farmor lavede den.
Lidt modvilligt, men helt i farmors ånd, er den lavet “på slump” som hun kaldte det, når hun prøvede sig frem med mængderne. Jeg kan bedst lide at ligge opskrifter op, som har præcise mængder, men her er man nødt til at smage sig frem. Jeg vil dog råde dig til at bibeholde lidt syrlighed i grøden, når den skal bruges til denne kage, da det passer ufatteligt godt til den fede fløde og den søde, let bitre rasp.
Blommerne er i sæson lige nu, og man skal skynde sig at få samlet dem op fra jorden, inden de bliver dårlige eller der går dyr i dem.
Jeg lavede en stor portion blommegrød som jeg jævnede med kartoffelmel. Du skal dog vælge at jævne grøden med maizena, hvis du har planer om at fryse grøden ned.
Blommekage med hjemmelavet kagerasp
Blommegrød
½ kg udstenede blommer, skåret i kvarte (danske blommer er at foretrække)
2 dl vand
Ca. 100-125 gram sukker
1 vanillestang
Kartoffelmel eller maizena
Kom blommerne i en gryde og kom vand på så vandet står halvt op omkring blommerne. Tilsæt sukker, vanillekorn fra vanillestangen samt den flækkede vanillestang. Bring det i kog og lad det koge ved svag varme under låg til blommerne er møre. Smag nu grøden til med sukker.
Jævning med kartoffelmel
Når blommerne er møre tages gryden af varmen og vanillestangen tages op. Rør en jævning af 1 spsk kartoffelmel og 2 spsk vand. Rør jævningen i grøden ad én gang. Hæld grøden over i en skål og drys et tyndt lag sukker over. Sæt grøden i køleskabet og lad den blive helt kold inden brug.
HUSK: En grød jævnet med kartoffelmel, må ikke bringes i kog igen, da konsistensen så bliver “lang”.
Jævning med maizena
Når blommerne er møre, tages vanillestangen op af gryden. Rør en jævning af 1 spsk maizena og 2-3 spsk vand (Det er ikke sikkert du skal bruge det hele). Kom jævningen i lidt ad gangen under omrøring – grøden skal helst småkoge under jævningen. Når grøden har den ønskede konsistens og er kogt godt igennem, hældes den i en skål, drysses med sukker og sættes til afkøling i køleskabet.
Kagerasp
150 gram tvebakker
50 gram smør
50 gram sukker
Kom tvebakkerne i en kraftig frysepose og knus dem med en kagerulle. Det behøver ikke være ensartet og der må gerne være større stykker i. Smelt smørret ved svag varme i en stor pande. Tilsæt de knuste tvebakker og vend dem rundt i smørret. Tilsæt sukkeret og rør rundt i raspen. Nu skal raspen bare ristes på panden ved svag/jævn varme, under jævnlig omrøring til det er gyldent og smørduftende. PAS PÅ at det ikke brænder på! Det går pludseligt stærkt, men hvis du ellers er opmærksom og passer på varmen, er det ikke noget problem. Lad raspen køle af på et fad, et stykke bagepapir eller lignende og opbevar det i en lufttæt beholder.
Samling af blommekage med hjemmelavet kagerasp
2-3 dl kagerasp
Blommegrød
2-3 dl fløde
Kom raspen i bunden af en skål. Fordel blommegrød henover. Jeg plejer at lægge et tilsvarende tykt lag grød på, som rasp laget, men hvor meget du har lyst til at bruge er op til dig. Drys evt. lidt ekstra rasp ovenpå grøden. Pisk fløden til skum og fordel det over kagen. Kagen bliver efter min mening bedst, hvis den lægges sammen et par timer før serveringen.