Boller og varm kakao
Det er koldt udenfor og sneen indbyder i den grad til en sneboldkamp eller en kælketur. Når man så kommer ind med kolde fingre og røde kinder, så er det godt med frisksmurte boller og varm kakao.
Her til eftermiddag var det min dreng og mine to bonuspiger, som fik glæde af varm kakao og boller – tror i det gled ned?
Jeg har en grundopskrift på boller, som jeg bare retter til, så den passer til det jeg har lyst til. Denne gang blev bollerne bagt med kærnemælk og speltmel. Tricket til at lave en god og luftig bolle, er at lade bollerne hæve rigtig godt efter de er blevet formet. Har man travlt, kan man hjælpe dem lidt på vej ved at varme ovnen en anelse, slukke for den og så stille bollerne til hævning i den lune ovn.
Boller og varm kakao
Boller
½ liter kærnemælk
50 gram gær
75 gram sukker
1 tsk salt
100 gram blødt smør
300 gram fuldkornsspeltmel
ca. 500 gram hvedemel
Æg til pensling
Lun kærnemælken en anelse og rør gæren ud heri. Tilsæt sukker, salt, smør og speltmel og rør det sammen. Tilsæt hvedemel ad nogle omgange og ælt dejen når du ikke længere kan røre den. Jeg bruger gerne min røremaskine. Du skal muligvis ikke bruge alt melet og dejen må gerne fedte lidt. Jeg kan godt lide at bollerne til varm kakao har en god størrelse, så jeg deler dejen i 100 grams klumper, og triller derefter bollerne. Sæt bollerne til hævning på en bageplade og pensl dem med æg. Lad dem hæve til godt og vel dobbelt størrelse. Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 180 grader i 12-15 minutter. De må gerne blive meget gyldenbrune.
Lad bollerne køle af på en rist og server dem smurte med smør til varm kakao.
Jeg foretrækker min varme kakao meget kraftig, uden alt for meget sukker, men opskriften herunder er en tand mere børnevenlig.
Varm kakao
(4-5 personer)
50 gram kakao
30 gram sukker
1 liter mælk
2 dl fløde
Pisk fløden til skum. Rør kakao og sukker med lidt af mælken til en tyk, lidt sej masse. På denne måde undgår du klumper i din kakao. Spæd lidt efter lidt mere mælk i massen indtil mælken tilsidst er fuldstændig ensartet. Varm nu kakaomælken op over jævn varme indtil den når kogepunktet. Husk at røre i kakaoen af og til, for at undgå at den brænder på. Når kakaoen når kogepunktet tages den af varmen og serveres med flødeskum.