Bourbon Pecan Pie med banan is

Bourbon Pecan Pie med banan is

Share with:


Denne Bourbon Pecan Pie med banan is serverede jeg her i weekenden, da vi, lidt forsinket, afholdt en julefrokost som vi ikke lige kunne finde plads til i december. Menuen stod på helstegt kalkun, roast potatoes, stuffing mv. Jeg syntes at det kunne være fint at holde temaet i det amerikanske/britiske hjørne og kom i tanke om denne opskrift fra Kille Ennas “Mit Solskinskøkken”.

Bogen er efterhånden ved at have 18 år på bagen, men jeg husker det som igår, at jeg lå på et tæppe på græsplænen i mine forældres baghave og sugede opskrifterne til mig, alt imens solen skinnede fra en skyfri himmel (nu begynder jeg virkelig at se frem mod forår og sommer).

Opskriften på denne Pecan Pie med banan is er én af de opskrifter som jeg har haft på min mentale To Do liste, siden jeg læste bogen, men bedre sent end aldrig. Opskriften skuffede ikke! Desserten blev indtaget i lørdags ved et næsten tavst bord, kun afbrudt af “Uhmmm” og andre velsmagslyde…

Bourbon Pecan Pie med banan is

(8-10 pers)

Mørdej

90 gram smør i tern
170 gram hvedemel
Et nip havsalt
50 gram flormelis
2 æggeblommer

Smør og lidt sukker til tærteformen 

Fyld

300 gram pecannødder
2 spsk smør
1 vanillestang
2½ dl mørk sirup
½ tsk havsalt
6 spsk bourbon whisky
2 æg

Start med mørdejen. Smuldr de tørre ingredienser sammen til det minder om brødkrummer og saml herefter dejen med æggeblommerne. Ælt den ikke voldsomt – den skal blot lige samles til en kugle. Du kan også køre alle ingredienserne i en foodprocessor til det ligner brødkrummer og herefter samle dejen hurtigt med hænderne på køkkenbordet. Tryk dejen lidt flad, kom den i en frysepose eller film den og læg den i køleskabet i ½-1 time. Smør en tærteform (28 cm) med smør og drys den med sukker (læg evt. et stykke bagepapir i bunden, klippet til så den passer, inden du drysser formen med sukker). 

Når dejen har hvilet, rulles den ud på et melet bord og lægges forsigtigt i den smurte form. Pres forsigtigt dejen på plads i formen og skær kanten til. Sæt formen i køleskabet i 1 times tid. 
Når dejen har hvilet i køleskabet, fores formen med bagepapir og der hældes kikærter, bagebønner eller lignende oveni. Se eksempel her.

Forbag tærtebunden i 15 minutter ved 180 grader (varmluft). 

Imens klargøres fyldet. Rist pecannødderne på en tør pande ved jævn varme til de begynder at dufte dejligt ristede – pas på at de ikke brænder på!
Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Kom vanillekorn og stang op i en gryde sammen med smør, mørk sirup, havsalt og whisky. Lad det hele smelte sammen  og tag herefter gryden af varmen. Massen skal ikke koge, men blot lige smelte sammen. Er massen for varm vil æggene koagulere når de piskes i.  Pisk nu æggene i lidt ad gangen. 

Når tærtebunden er forbagt fjernes bagepapiret med bagebønnerne forsigtigt og de ristede pecannødder kommes i. Fordel herefter sirups/æggemassen henover og bag tærten færdig ved 160 grader (varmluft) i 15-20 minutter. Hold øje med om der dannes luftbobler i tærtebunden under bagningen. Gør der det, kan du lige åbne ovnen og prikke forsigtigt med gaffel ned i tærten, så luften kan slippe ud. Når tærten er færdigbagt tages den ud af ovnen og afkøles inden den skæres (den må godt være lun, men kan ikke skæres pænt hvis den er brændvarm)

Banan is

(Laves 1-2 dage før servering)

4 meget bløde og modne bananer
½ liter fløde 
½ liter sødmælk
1 vanillestang
150 gram rørsukker
12 æggeblommer (jeg brugte pasteuriserede)

Kom skrællede bananer, fløde, mælk, vanillekorn og stang i en gryde og bring det i kog under omrøring. Skru ned for blusset og lad det simre i en time under løg. Hæld herefter både væsken og bananerne over i en skål og lad det trække natten over på køl. Blend væsken og passér den igennem en sigte. Pisk nu æggeblommerne lyse og luftige med sukkeret. Varm bananvæsken op i en gryde og tilsæt 1-2 dl af den til de piskede æggeblommer under omrøring. Hæld nu æggeblommerne over i bananvæsken under omrøring og varm det hele forsigtigt op under konstant omrøring – DET MÅ IKKE KOGE! 

Når massen er tyk nok til at dække bagsiden af en ske, er den færdig. Afkøl nu massen i køleskabet og kør den herefter på en ismaskine. Min lille ismaskine kunne ikke rumme denne mængde is, så jeg blandede den overskydende masse med lidt skyr og frøs dette i ispindeforme.

Både tærten og isen er fed, tung og fuld af smag, så jeg vil anbefale at servere desserten med en stærk kop kaffe til, som et godt modspil. 

Velbekomme!



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *