Couscoussalat med dukkah
Da vi den anden aften mæskede os i lækkert lammekød, lavede jeg denne salat som tilbehør til et stykke grillet lammefilet. En dejlig let salat med masser af smag og varme fra dukkah, chili og ristede mandler. Dukkah er efter hvad jeg har kunnet læse mig til, et egyptisk blandingskrydderi, som består af ristede nødder og krydderier.
Denne couscoussalat med dukkah ville gå fint i spænd med en ganske almindelig frikadelle såvel som et fint stykke lam.
Couscoussalat med dukkah
(2-3 pers. som tilbehør)
1½ dl couscous
1½ dl kogende vand
100 gram aubergine i tynde strimler
3 spsk olie
2 tomater i fine tern
1 grøn chili – finthakket
1 lille rødløg i tynde skiver
2 små håndfulde mandler
3 tsk dukkah
2 spsk citronsaft
Mynte
Salt
Hæld couscous og kogende vand samt lidt salt i en skål. Rør rundt og dæk skålen med film. Lad couscous suge vandet til sig i 3-5 minutter og rør det derefter igennem med en gaffel. Hak mandlerne groft og rist dem gyldne på en pande eller i en 180 grader varm ovn. Steg auberginestrimlerne ved god varme i olien til de er gyldne og let sprøde. Tag panden af varmen og vend 1 tsk dukkah i. Vend couscous sammen med aubergine, tomat, chili, rødløg, citronsaft, 1 spsk hakket mynte og yderligere 2 tsk dukkah. Smag salaten til med salt. Anret salaten på en tallerken og drys med ristede mandler og friskhakket mynte.
Det er ret nemt at lave sin egen dukkah og du kan bruge det til at krydre dine salater, dit kød og dine grøntsager. Derudover smager det fantastisk hvis man dypper lidt brød i god olivenolie og derefter i dukkah som en lille hapser.
Dukkah
20 gram hasselnødder
20 gram sesamfrø
2 tsk korianderfrø
2 tsk hel spidskommen
1 nip chilipulver
1 tsk salt
Rist hasselnødderne i en varm ovn til de er gyldne. Hæld dem ud på et rent viskestykke og brug klædet til at nulre den mørke skal af. Kom dem i en foodprocessor. Rist korianderfrø, spidskommen og sesamfrø på en pande til sesamfrøene er gyldne og krydderierne dufter. Stød denne blanding i en morter. Kom blandingen op i foodprocessoren til hasselnødderne og blend krydderiet så fint eller groft som du ønsker. Smag blandingen til med salt og chili. Opbevar i en lufttæt beholder.