Forloren hare
Idag ville min kære farmor være fyldt 90 år. Så til ære for hende får i her hendes opskrift på en af mine livretter som barn og som jeg elskede at hun lavede til mig – forloren hare.
Hun brugte Frk. Jensens opskrift, og jeg blev derfor enormt glad da jeg på et tidspunkt fik kogebogen foræret i gave. Men hvor blev jeg dog skuffet. Opskriften var blevet redigeret og lignede på ingen måde den opskrift min farmor brugte.
Men her er den rigtige og den ubestridt bedste udgave af en gammel klassiker – hvis altså i spørger mig.
Én af de ting jeg elsker ved forloren hare, er at den er nem at gå til. Der skal hverken skæres eller hakkes løg, røres fars i 10 minutter eller formes frikadeller. Man hælder ingredienserne op i en skål og ælter dem – Thats it!!
Forloren hare
(4-5 pers.)
250 gram hakket oksekød
250 gram hakket svinekød
1 dl rasp
1 dl fløde/mælk
1 æg
Salt
Peber
100-150 gram bacon
Sauce
8 dl mælk
2 spsk mel
2 spsk ribsgele
Salt
Peber
Kulør
Start med at lave farsen. Kom alle ingredienserne til farsen (undtagen bacon) i en skål og når du har vasket hænderne, så ælter du farsen sammen med fingrene. Det bliver en ret fast fars og det er altså meningen. Steg evt. en lille smule fars, for at sikre at krydringen er iorden. Kom farsen i et smurt fad og form den til en aflang tyk pølse. Dæk denne pølse med baconskiver. Sæt nu fadet i en forvarmet ovn ved 240 grader og brun stegen godt i 15 minutter. Imens stegen bruner i ovnen, koges saucen op.
Saucen
Ryst 3 dl mælk sammen med de 2 spsk mel til en meljævning. Sigt evt. meljævningen for at undgå klumper i saucen. Kom meljævningen i en gryde sammen med resten af mælken og bring det i kog under omrøring. Omrøring er vigtigt under opvarmningen, da melet ellers kan samle sig i bunden og gøre saucen klumpet. Lad saucen koge 5-10 minutter, så den tykner. Smag til med salt, peber og ribsgele og giv den nogle dråber kulør.
Når stegen er brunet færdig, tages den ude af ovnen og saucen hældes over haren. Det er ikke sikkert at den hele mængde sauce kan være der fra starten. Men gem resten af saucen til at spæde op med undervejs. Sæt nu fadet tilbage i ovnen og skru varmen ned til 180 grader. Steg videre i yderligere 40 minutter og spæd med mere sauce undervejs.
Server haren med kogte kartofler og rå mængder ribsgele, som det hører sig til. Det er farmors køkken når det er allerbedst.