Karamelkage
Denne afsindigt lækre konfektkage fandt jeg opskriften på for snart 7 år siden i årets julebog fra Bo Bedre. På det tidspunkt havde jeg endnu ikke stiftet bekendtskab med kondenseret mælk, og kunne ikke rigtigt finde et sted som forhandlede det. Så de første par gange jeg lavede denne kage, stod jeg faktisk og kogte min egen hjemmelavede kondenserede mælk, inden at jeg kunne lave selve kagen – det tog lige lidt tid.
Opskriften i bogen var lidt utilstrækkelig efter min mening, da der ikke var angivet mængder ved mørdejen og den kondenserede mælk. Men efter mange vellykkede og velsmagende forsøg, er jeg kommet frem til følgende opskrift.
Karamelkage
Mørdejsbund
250 gram mel
150 gram smør
75 gram flormelis
1 æg
Fyld
2 ds. kondenseret mælk á 397 gram
100 gram smør
100 gram lys muscovadosukker
Pynt
100 gram ristede, afskallede hasselnødder
50 gram mørk chokolade
50 gram hvid chokolade
Bunden
Smuldr mel, flormelis og sukker sammen og saml dejen hurtigt med ægget. Du kan også kører ingredienserne i en foodprocessor til dejen lige samler sig. Fælles for begge metoder er, at dejen ikke må æltes, den skal bare samles. Lad dejen hvile i køleskab i en times tid. Rul dejen ud og læg den i bunden af en form (20×30 cm) Foret med bagepapir. Prik bunden grundigt over det hele med en gaffel og bag den i en 200 grader forvarmet ovn i 10-15 minutter.
Lad bunden køle af imens du koger karamellen.
Karamellen
Kondenseret mælk, smør og muscovadosukker koges op ved middelvarme i en tykbundet gryde. Rør jævnligt i massen, da den godt kan brænde på og lave klumper. Nogle gange bruger jeg et piskeris fremfor en grydeske, da den bedre kan røre klumperne ud hvis de opstår. Når smør og sukker er smeltet og massen ser jævn ud, skrues der lidt ned for varmen og massen koger nu sagte, imens der røres jævnligt. Når massen begynder at blive godt tyk, tages en halv teskefuld af blandingen op og sættes i et glas iskoldt vand. Bare stik ske og det hele i glasset og lad for guds skyld være med at røre blandingen med fingrene, det er varmt sukker og du kan blive frygteligt forbrændt. Kan denne halve teskefuld formes til en kugle efter ½ minut i vandet er blandingen færdig. Bliver den opløst i vandet, skal massen koge lidt længere. Når massen er kogt færdig, fordeles den ud på den afkølede mørdejsbund.
Pyntning
Hak de ristede hasselnødder groft og fordel dem over den varme karamel. Sæt kagen i køleskabet og lad den køle af. Når kagen er kold pyntes den med smeltet hvid og mørk chokolade.
Da kagen er ret konfektagtig, skal den ikke serveres i for store stykker.
Hvilken bog er det ?
Hej Louise.
Undskyld det sene svar 🙂
Det er julebogen 2005 fra Bo Bedre…
Hilsen Charlotte