Ratatouille
I samarbejde med By Svane
Jeg elsker ratatouille! Det er så simpel og nem en ret at lave og den passer til så mange ting. Jeg nævner i flæng; svinekød, oksekød, kylling, lam, som salat, som pizzatopping og i sandwiches. I denne opskrift er jeg sprunget over hvor gærdet er lavest og brugt Den Grønne Rapsolie fra SMAG By Svane som smagsgiveren til retten. Nemt! og virkelig lækkert….
Jeg ville normalt bruge friske urter som oregano, timian og rosmarin fra haven til denne ret. Men i en snæver vending kan denne olie altså gøre underværker.
Ratatouille
1 aubergine
1 squash
2 snackpeber
2 rødløg
3-4 spsk Den Grønne Rapsolie
Salt og peber
Skyl grøntsagerne og skær aubergine, squash og snackpeber i mundrette stykker. Skær rødløgene i både. Bevar lidt at “stokken” på løgbådene, så de stadig hænger sammen. Kom grøntsagerne i et ovnfast fad med bagepapir eller i en bradepande. Vend grøntsagerne sammen med olie, salt og peber.
Sæt fadet i en forvarmet ovn ved 180 grader (varmluft) og bag grøntsagerne i ca. 25 minutter.
Ratatouillen kan serveres direkte fra ovnen som tilbehør til et godt stykke kød og som tilbehør til en pastaret eller lignende. Den kan også bruges kold som fyld i salater eller brug grøntsagerne som fyld på en lækker vegetarisk pizza.
Jeg serverede ratatouillen som tilbehør til en gourmetsaltet svinekotelet. En super simpel måde at sikre sig saftigt, magert kød på.
Et par timer før spisetid drysses koteletterne med salt som gnides godt ind i kødet. I dette tilfælde brugte jeg Særlig Salt. Herefter stilles kødet på køl i en times tid eller 2.
Tag kødet ud af køleskabet 15-20 minutter før det skal steges.
Varm en pande godt op og kom en god spiseskefuld smør og en spiseskefuld olie på panden. Lad det bruse op og kom koteletterne på panden. Skru evt. en smule ned for varmen så smørret ikke branker.
Steg koteletterne 2-3 minutter på hver side. Er det en nakkekotelet, skal den have lidt længere.
Tag kødet af panden (dette gøres med en stegepincet eller en paletkniv – aldrig nogensinde med en gaffel) og lad det hvile ca. 5 minutter inden det serveres.