Spansk kylling
Opskriften på spansk kylling er fra Jamie Olivers kogebog “Middag med Jamie”, har jeg lavet et utal af gange. Den er bare så forbistret god, og omend der er lidt tilløb til at få alting i bradepanden, så passer den bare sig selv efterfølgende i ovnen. Dette gør den fuldstændig ideel til gæstemad og det var lige netop det den var den anden dag, da holdt bestyrelsesmøde i Ølentusiasterne.
Spansk kylling
(4-5 personer)
Kylling
Ca. 1,2 kg kartofler
2 økologiske citroner
1 kylling på 2 kg
Lidt bredbladet persille
200-300 gram chorizopølse
Olivenolie
Salt og peber
1-2 stykker bagepapir
Gremolata
2 økologiske citroner
1 god håndfuld bredbladet persille
2 fed hvidløg
Forvarm din ovn til 225 grader. Skræl kartoflerne og skær dem i mundrette stykker. Kom kartoflerne og 2 af citronerne i en grydefuld vand og bring det i kog. Kog i 5 min og hæld derefter vandet fra. Tag citronerne op ad gryden og prik dem jævnt med en gaffel. Kom citronerne ind i kyllingen sammen med stilkene fra persillen og krydr kyllingen med salt og peber. Damp kartoflerne tørre og krydr dem med salt og peber. Skær chorizoen i ½ cm tykke, skrå skiver.
Pensl en lille bradepande eller ovnfast fad med lidt olivenolie. Kom kartoflerne i fadet og læg kyllingen ovenpå. Fordel chorizoskiverne henover kartofler og kylling sammen med et lille drys persille.
Tag nu et stykke bagepapir og krøl det let sammen imens du holder det under rindende koldt vand. Dette gør bagepapiret mere fleksibelt. Klem vandet ud af papiret (kun klemme, ikke vride – ellers går det i stykker).
Læg bagepapiret over fadet og stop det godt ned i siderne på fadet, så kartofler og kylling er helt lukket inde. Kan 1 stykke bagepapir ikke helt dække, så brug 2 stykker. Bagepapiret gør at kyllingen dampsteger og derfor holder sig saftig ved stegningen. Sæt nu fadet i ovnen og lad kyllingen passe sig selv i 1 time og 20 minutter.
Gremolata
Imens kyllingen steger, laver du et skønt grønt, aromatisk drys til retten – en gremolata. Du hakker persillen og vender den sammen med finthakket skal fra de sidste 2 citroner (kun den gule skal, det hvide er bittert og skal ikke bruges) samt 2 meget finthakkede hvidløgsfed.
Når kyllingen er færdigstegt tages fadet ud af ovnen og bagepapiret kasseres. Lad kyllingen hvile på et spækkebræt og sæt kartoflerne tilbage i ovnen nogle minutter, så de kan bliver sprøde. Skær kyllingen ud og anret den på et fad sammen med kartoflerne og chorizoskiverne som gerne skulle være blevet sprøde som bacon.
Nu kommer mit favorittidspunkt!
Drys en håndfuld gremolata over fadet og mærk nu hvordan duften af citron og hvidløg bare breder sig og nærmest råber “værs´go”!!!
Desværre glemte jeg i min hast den anden aften, at få taget et billede af det færdiganrettede fad. Så billederne her af den færdige ret, er faktisk resterne, som jeg passende kunne nyde til frokost dagen efter.