Stikkelsbærchutney med grøn chili
Jeg fik sidste år et lille opskrifthæfte med grillretter og tilbehør, den ene af opskrifterne var denne chutney, lavet på stikkelsbær. Desværre var der gået noget galt i trykken og opskriften så ufærdig, eller decideret forkert ud. Men jeg fik prøvet mig frem til dette resultat, hvor jeg også har tilsat en god stang kanel og lidt gule sennepsfrø. Den grønne chili gør ikke nødvendigvis din chutney stærk, men den dufter og smager dejligt af chili, uden den brændende fornemmelse. Vil du have mere styrke i chutneyen, så prøv dig frem med lidt rød chili istedet.
Stikkelsbærchutney med stikkelsbær
3 små løg
1 æble (et godt syrligt æble er at foretrække, gerne dansk, ellers udelad æblet)
500 gram stikkelsbær
225 gram rørsukker
75-100 gram rosiner
1 spsk gule sennepsfrø
1 stykke skrællet ingefær på størrelse med en tommelfinger
1-2 gode kanelstænger
2 grønne chili
½ dl æbleeddike
½ dl vand
Skær løg og æble i grove tern. Riv ingefæren på et rivejern eller hak den meget fint. Fjern frøene fra chilierne og snit dem i fine ringe. Kom alle ingredienserne, undtagen den ene chili, op i en gryde og bring det i kog. Lad chutneyen simre 1 times tid med låget på skrå, ved middelvarme. Chutneyen skal være kogt godt sammen og være tyknet. Smag chutneyen til med mere sukker eller eddike, så den får den syre/sødmebalance du selv foretrækker. Når du syntes konsistensen er ved at være rigtig kommes det sidste chili i og koges med 5-10 minutter. Tag gryden af varmen og lad den stå et par minutter. Tilsæt lidt atamon og kom den varme chutney på atamonskyllede glas og sæt låg på med det samme. Lad dem stå på køkkenbordet ½-1 time og sæt dem derefter på køl.